//
Media

Kom eens bij de tijd, televisiemakers, vind uw medium opnieuw uit

Verwonderlijk, eigenlijk, dat de tv-zenders nu niet zwaar uithalen naar Belgacom en Telenet die dat verdomde uitgesteld tv-kijken mogelijk maken. Zouden ze zich zijn gaan ealiseren dat tv zich zal moeten aanpassen? Denken ze na? Goed een jaar geleden schreven ze nog een klachtennota over Belgacom en Telenet. Het enige resultaat: de tijd is nog meer gaan dringen. Tv wordt anders gebruikt. Er is al een tijdje een nieuwe eeuw begonnen.

Video killed the radio star, internet kills the tv star. Elk nieuw medium maakt dat alle bestaande zich moeten aanpassen. De kranten hebben er al een eeuw inspanningen op zitten. Het dagelijks medium op papier heeft bijna honderd jaar geleden radio over zich heen gekregen, en moest zich voor het eerst aanpassen aan live reportages.

In de jaren zestig werd de invloed van televisie op kranten zeer voelbaar. Bewegende beelden en reportages schudden de tekst- en fotoverslaggeving grondig door mekaar, niet alleen bij de dagelijkse kranten, nog meer bij de wekelijkse magazines. En de jongste vijftien jaar worstelen kranten met het internet, en ook die evolutie is niet voorbij, kijk maar naar mobiel internet en wat smartphones en iPads aanrichten met krantenberichtgeving. Maar kijk ook naar de extra mogelijkheden.

Waarom denken televisiemakers nog altijd dat zij aan de nieuwe interactieve technologie gaan ontsnappen? Belgacom en Telenet. de aanbieders van digitale televisie maken hun tv-product kapot, stellen ze. Tv-zenders doen alle moeite van de wereld om een coherent en interessant zendschema aan te bieden, en dan zetten Telenet en Belgacom digitale recorders bij de mensen thuis, en geven ze hen de mogelijkheid om uitgesteld te kijken, net gemist en ooit gemist en dergelijke.

En kijk, zendschema kapot, samenhang van de familieavond kapot. Reclameblokken kapot.

Kom eens bij de tijd, televisiemakers. Digitale televisie is er om te blijven, en om nog meer mogelijkheden aan te bieden. Ik ben niet de enige die tv-programma’s opneemt, veel meer dan met de videorecorder destijds, want het is handiger, zelfs al kan ik de digitale programma’s niet in de kast bewaren, wat met de tapes wel kon. En vaak kijk ik al terwijl het programma al loopt, en heel vaak sla ik reclameblokken over, ook die van de VRT. Of kijk ik uitgesteld.

Vind uw medium opnieuw uit, tv-lui. Voor reclame doen jullie het al. De reclameblokken tussen de programma’s zijn bijna weg, er zijn er meer dan ooit in de programma’s. En als de digitale toestellen die overslaan, doe dan zoals nu al courant in Duitsland: laat reclame tijdens het programma in een hoek in beeld verschijnen. Ook dat wordt in Vlaanderen uitgeprobeerd, zij het alleen nog maar voor eigen aankondigingen. Of de irritatie van reclame lager gaat zijn, zullen jullie moeten ondervinden.

Hoe jullie televisie moeten aanpassen om succesvol te blijven, dat is aan jullie om uit te vissen. In het internet zitten heel wat lessen: wat succes heeft, is wat nuttig is. En nuttig is wat de ongeduldige gebruiker op dat moment wil.

Internet is een pull-medium – de gebruiker zoekt en beslist, hij trekt de dienst naar zich, zonder al te veel zeggenschap van de aanbieder of uitgever. Televisie is (net zoals kranten en tijdschriften) altijd een push-medium geweest – de uitgever stelt een pakket samen en stuurt of duwt dat in de richting van de gebruiker, die maar ziet wat hij ermee doet.

Dat kranten zo worstelen met de nieuwe media, komt door het enorme verschil in pull en push. Alles wordt op zijn kop gezet: de manier van informatie selecteren, presenteren, produceren, opvolgen, timen, alles.

Televisie moet dat blijkbaar nog leren. Klagen dat het medium onder druk staat helpt niet. Jezelf heruitvinden, dat zal koning tv nu ook moeten doen, onder druk van zijn miljoenen onderdanen, die zelf willen uitmaken wat ze kiezen.

Telenet en Belgacom zijn ‘slechts’ doorgeefluiken, die wat technologie toevoegen. De Belgische televisiemakers mogen blij zijn dat zowel Telenet als Belgacom daarin behoorlijk conservatief te werk gaan. In andere landen, om maar één voorbeeld te geven, verkopen de distributeurs van digitale televisie (de collega’s van Telenet en Belgacom, dus) doorgaans zelf de digibox niet. Die is gewoon in de winkel te koop, en je koopt die digibox die jou goed uitkomt, met vaak veel meer mogelijkheden dan wat wij hier standaard moeten afnemen van ofwel Telenet ofwel Belgacom. Zoals het automatisch overslaan van reclameblokken bij de Tivo in de VS, bijvoorbeeld. Of het bewaren van programma’s, bijvoorbeeld.

Er is technologisch nog veel meer mogelijk met digitale televisie. Dat Telenet en Belgacom daarin zo behoudend zijn, geeft de televisiemakers eigenlijk nog de tijd om zich goed voor te bereiden. Of ze kunnen verder blijven slapen, natuurlijk.

En tenslotte: een beetje mediaminister zou de tv-zenders aanmoedigen de digitale mogelijkheden uit te baten. Maar de vorige huurder op het Mediadepartement, Geert Bourgeois, floot zijn openbare zender terug als die al eens een toekomstgericht idee heeft (zoals de verkoop van afleveringen voor de uitzending) en gaf de voorkeur aan VRT-directeurs die beter zijn in het bewaken van Vlaamse liedjestijd dan in de digitale toekomst. De huidige huurster Ingrid Lieten lijkt de media in haar drukke portefeuille niet terug te vinden.

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Advertisements
%d bloggers like this: