//
Media

Nooit meer apps kopen

Pakweg twintig jaar geleden schreef ik een column in Datanews onder de titel “Nooit meer software kopen”. De redenering in dat artikel gaat nu op voor apps. Toen was de basis de snel stijgende kracht van pc’s en laptops en de snel toenemende omvang van nieuwe software. Met smartphones zitten we nu met een gelijkaardig fenomeen.

Dit artikel verscheen op 19 april in de opinierubriek van Datanews.be

Wie van de iPhone en de iPad bij elke nieuwe release per se het nieuwe toestel wil kopen, merkt er niet veel van. Wie een smartphone van twee jaar oud heeft, wordt in deze wereld misschien wel als een rare snuiter bekeken, maar is (ik hoop op uw mild oordeel) toch nog niet helemaal uit de tijd.

Summary
As was the case with software and personal computers twenty years ago, the evolution of mobile devices and their software (apps) is that hectic and unstable that one would sigh and stop buying software as soon as a new device has been bought. As with pcs, this will stabilize, hopefully, allowing us to hold on to a device for longer than the 18 months of Moore’s Law.

Ik moest onlangs aan mijn column van toen terugdenken, omdat mijn HTC Desire mij meldde dat de ruimte om nieuwe apps te installeren begon opgesoupeerd te raken. Om de nieuwe en betaalde versie van OfficeSuite te kunnen installeren was er nauwelijks de 6,5 MB ruimte over.

Ja, en dan heb je al zoveel mogelijk apps van de telefoon naar de sd-kaart verplaatst (zoveel mogelijk, want er zijn er die dat niet toestaan, raadsel waarom). Maar eens is het op. En dan is het schrappen.

Toen was de evolutie in de kracht van pc’s hectisch. En programmeurs begonnen te smossen met code, en software had voortdurend meer rekenkracht van doen. Je kon nauwelijks professioneel bezig zijn op een pc van meer dan twee jaar oud. De snelheid van de wet van Moore was een aantal jaren trager dan de echte evolutie. Daarna kwam de stabilisering, en nu kan je, zeker in schijfgeheugen en rekenkracht, een pc makkelijk vier tot zes jaar goed aan het werk houden, ook met het toevoegen van nieuwe software. Je merkt zijn ouderdom eerder aan de toenemende traagheid bij het opstarten.

Idem fenomeen bij smartphones en tablets. De markt is nog zeer nieuw en dus ook zeer hectisch. Er is een beetje zicht op de grote spelers die zullen overblijven, maar afgezien van iOS is er geen besturingssysteem waar ik weddenschappen op twee jaar op stabiliteit en aantal versies en benodigde processorkracht zou durven afsluiten.

De nieuwe softwaregolf – de apps, dus – is nog hectischer. Talloze kleine toepassingen, die evenwel lang niet altijd zuinig zijn, niet met geheugen, niet met batterijtijd. Het smossen is weer bezig. Volop.

Het klonk toen overdreven cynisch, dat je geen nieuwe software meer zou mogen kopen, eens de pc aangekocht. Nu is de titel boven dit stukje even overdreven cynisch. Maar toch, het kan best nog een paar jaar duren eer er meer rust en stabiliteit is op de markt van de mobile toestellen en apps.

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

One thought on “Nooit meer apps kopen

 1. Hi,

  Jullie lijken allemaal ervaring te hebben met software. Ik doe voor mijn afstudeerscriptie een onderzoek naar het koopgedrag en de koopmotieven bij consumenten die software (willen) kopen.

  Zouden jullie mij te helpen met een korte enquete? Het is anoniem en duurt (echt) maar 5 minuten.

  http://www.thesistools.com/web/?id=266128

  Vriendelijke bedankt!

  Niels

  Posted by Niels | 20 April 2012, 13:49

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements
%d bloggers like this: