//
Media

Big Data voor de fiscus, en niets te vroeg

De fiscus zit in een klap boven op de golf van de jongste hype, Big Data. De jaren vertraging in de informatisering van Financiën kan nu toch nog een voordeel worden. En het is een illustratie dat Big Data en moraliteit nauw verbonden zijn.

De privacycommissie heeft het licht op groen gezet voor de fiscale kruispuntbank die o.a. een betere inning van belastingen en een betere screening van vermogensdelicten mogelijk moet maken.

Summary
The Belgian privacy regulator has approved a project by the tax administration to combine public databases in order to better follow up who owes what and to better fight fraud. Lucky us taxpayers to know that this Big Data project is regulated by privacy law, which is hardly the case with a lot of new commercial, marketing and entertainment Big Data projects.

Dit wordt echt Big Data. De gegevens van ruim 4 miljoen gezinnen, 11 miljoen inwoners, miljoenen inkomens en uitkeringen, hoeveel miljoen woningen, gebouwen, percelen, tientallen miljoenen bank- en spaarrekeningen, en wat nog al moeten combineerbaar worden en talloze nieuwe toepassingen opleveren voor de diensten van de Belastingen.

Of het echt Big Data zal zijn in de zin van wat tien jaar geleden data mining heette, is nog wat afwachten. Maar als de kruispuntbanken Ondernemingen en vooral Sociale Zekerheid voorbeeld staan, dan ziet het er goed uit.

Veel voorstanders van het concept Big Data zullen misschien niet zo enthousiast meer zijn als hun eigen financiële situatie ineens veel transparanter wordt voor de fiscus. Ze kunnen zich, samen met de tegenstanders, er wel op verheugen dat de wet de toegang tot de gegevens en het gebruik ervan regelt.

En dat is meer dan van veel projecten en ideeën in Big Data in marketing kan worden gezegd. Het combineren van persoonsgegevens uit sociale netwerken met commerciële databanken neemt een enorme vlucht. De techniek rent de regels snel voorbij, met Amerikaanse bedrijven op kop. Die worden door nauwelijks bestaande privacywetgeving en door de geografische ondoorzichtigheid van de cloud gestimuleerd in de idee dat alles kan.

Wie bij ons twijfelt aan de moraliteit van een beter geïnformeerde fiscus, moet zich toch nog eens afvragen waarom privacy in entertainment en commercie zo goed als dood mag zijn. En waarom de staatsschuld hoofdzakelijk een kwestie van slecht geïnde belastingen is. Want inderdaad, het efficiëntieproject dat Financiën nu inzet, is niet meer dan een inhaaloperatie van jaren verwaarlozing van ict in dat departement. Er was eerst een nieuwe minister van Financiën nodig voor de administratie de middelen kreeg die in onze buurlanden al jaren efficiënt werken en absoluut normaal bevonden worden. Het nadeel kan een voordeel worden: hopelijk zullen de nieuwste inzichten in data mining of Big Data de achterstand doen inlopen.

Als het er op aankomt, ontlopen we de fiscus allemaal graag een beetje, of wat veel. Tegenover die individuele moraliteit hoeft niet de collectieve immoraliteit te staan van het in stand houden van een foute en inefficiënte ict-structuur en mechanismen.

Big Data kan (kan, niet noodzakelijk zal) inderdaad helpen dat er minder ‘zonde van de structuur’ is, zoals Thomas van Aquino het zondig instandhouden van verkeerde systemen noemde, en dat de overheid in dit geval zorgt voor een fiscaal ‘level playing field’ met minder oneerlijke concurrentie, strijd tegen profitariaat, strijd tegen criminaliteit en tegen onrechtmatige vermogensvermeerdering.

Big Data is niet zonder moraliteit, nooit. Niet bij de fiscus, niet in entertainment, niet in social media. Nergens.

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements
%d bloggers like this: