//
Media

U bent de activa van Facebook

Elke Facebookgebruiker is rond de 100 dollar waard. Dat is een vrij simpele rekensom, die nog wat kan verschillen naargelang de ‘uitslag’ van de beursgang. De enige activa die Facebook heeft, zijn de gebruikers. Iedere Facebookgebruiker is de eigendom van Facebook. U bent het product.

Facebook, net zoals andere sociale netwerken, bestaat uit zijn gebruikers. Neem die weg, en er is niets meer. Vraag het maar aan MySpace of Second Life. Letterlijk niets meer, want het enige waar Facebook geld mee kan verdienen, zijn de gegevens die de aangesloten leden achterlaten. Marketing- en reclamelui mogen op basis van die gegevens doelgroepen zoeken om reclame aan te bezorgen. En daarvoor te betalen, tegen de 4 miljard dollar vorig jaar.

Summary
If you are on Facebook, you’re worth $ 100, according to the IPO mathematics. Facebook goes public without product. You are the product. What you post is what Facebook sells to advertisers. With some success. The more you post, the more success. If you all leave, Facebook dies.

Toen het begrip internet 2.0 ontstond, of peer-to-peer, consumer-to-consumer en andere equivalenten, dachten velen dat het gratis internet zichzelf ging overtreffen. Internetgebruikers hadden bedrijven niet meer nodig om met mekaar te communiceren, ze zouden zich verenigen in zelfonderhoudende groepen, en dat werden de sociale media.

Mooi niet, dus. Meer dan ooit geldt deze tegenstelling: we willen collectief wel dat het internet gratis is, maar even collectief laten we enkele bedrijven ons bezitten. Ze bezitten gegevens die we hen vrijwillig geven en geven vrijwillig de toestemming dat zij daar steenrijk van worden. Steenrijk, omdat het niet over een lokaal netwerkje, ergens een nationale dienst gaat, maar omdat de simpele idee wereldwijd schaalbaar is. En zo haal je 900 miljoen stuks activa.

En voor sociale netwerken specifiek: deze bedrijven hebben geen product. De klant is het product. De klant staat in de balans in de kolom van de activa. Facebook bezit al die klantenverhalen, Twitter mijn en uw tweets, LinkedIn onze curricula, Flickr onze foto’s, enzovoort.

Niets menselijks is het internet vreemd, en dus is Facebook mogelijk. De enige zelfreinigende kracht die het internet nog bezit, is zijn ingebouwde onzekerheid en volatiliteit. Je kan nu al de kwetsbaarheid van Facebook zien, dezelfde kwetsbaarheid die Netlog ook heeft ondervonden. Als het publiek massaal iets anders interessants vindt, is het gedaan met het bedrijf. Omdat het niets anders bezit dan zijn klanten.

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Advertisements
%d bloggers like this: