//
Media

Het begint: de netneutraliteit gaat voor de bijl

[update] Telecom- en internetbedrijven zouden netneutraal moeten zijn: net zoals bij telefoongesprekken hebben zijn geen zaken met wat er wordt verteld. Zij transporteren gesprekken. Maar op het internet vallen zaken te doen door bepaalde gebieden af te schermen. En daarom lobbyen de groten der aarde tegen netneutraliteit. Terwijl het grote debat bezig is, duiken de praktische schendingen op in het alledaagse leven. Zoals in deze reclame van Mobistar.

Summary
Two major Belgian telecom operators, Mobistar and Telenet, violate netneutrality for commercial reasons. One keeps social media outside download limits in a rate plan, the other is trafficshaping disencourages p2p filesharing. In Belgium, netneutrality law has been in preparation for a while.

Is het niet aantrekkelijk? Uw mobiele operator die u de mogelijkheid geeft uw meest gebruikte toepassingen onbeperkt te gebruiken. We zitten namelijk nog altijd met torenhoge mobiele internettarieven (meer dan het dubbel dan in sommige landen). En dus beperken we ons in mobiel internetten tot tariefplannen met 250 of 500 of 1000 MB trafiek per maand.

Niet echt handig voor de fervente mobiele gebruiker. Dus biedt Mobistar nu een tariefplan aan waarbij Facebook en Twitter niet in de megabytes worden meegeteld. Kijk even mee in de tabel van het Dolfijn-tarief.

Op zich lijkt het aantrekkelijk, natuurlijk, voor wie de sociale media mobiel druk gebruikt. Tegelijkertijd geeft de klant zijn operator wel de toestemming mee te kijken in wat er op de verbinding passeert. Anders kan de operator het verschil niet maken tussen een bit voor Facebook of een byte voor de mail, ik zeg maar wat.

De filtering die hier wordt toegepast, is nog tamelijk grof: trafiek met Facebook en Twitter is op basis van protocols en IP-adressen afzonderbaar.

Maar de operator neemt dus wel een loopje met de netneutraliteit. En we krijgen een weliswaar kleine maar goede illustratie van waar het naar toe gaat: de operator luistert mee in gesprekken, en die analogie is niet overroepen. Meeluisteren in analoge gesprekken tussen mensen is zeer tijdrovend. Meeluisteren in digitale gesprekken tussen computers kan automatisch, én er kunnen statistieken over worden bijgehouden. Alles kan worden geregistreerd. En zal worden geregistreerd en gebruikt, als het commercieel beter uitkomt.

Mobistar is heus niet de enige die deze aanbiedingen toepast of zal toepassen. Het bedrijf kan dat omdat er geen aparte wetgeving is die dit verbiedt (eigenlijk is er ook geen die het toestaat, maar dat zullen advocaten zeker aanvechten). Europa is ermee bezig, de Belgische wetgever is ermee bezig. In Nederland zou dit met de recente nieuwe wet niet mogelijk zijn. Of vergis ik mij?

Update van 6 juli naar aanleiding van enkele reacties
Ook Telenet neemt een loopje met de netneutraliteit. Het bedrijf heeft nu zijn maandenlange test officieel bevestigd en doet aan traffic shaping, waarmee bedoeld wordt dat de snelheid van peer-to-peer trafiek en filesharing wordt vertraagd. Ook dat verloopt via protocoldetectie, maar is duidelijk een inhoudelijke ingreep, die in een lange, wollige tekst verpakt zit.

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

4 thoughts on “Het begint: de netneutraliteit gaat voor de bijl

  1. Vorige week was er ook al de aankondiging van Telenet dat ze nu trafficshaping officieel invoeren (wat al lang geweten was)….

    Posted by Herman Maes (@Dailybits) | 2 July 2012, 16:45

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Mogen operatoren het internetverkeer beperken? | DISKIDEE - 30 May 2013

  2. Pingback: Netneutraliteit: het debat start | Toon Lowette - Netspanning - 29 May 2013

  3. Pingback: Het begint: de netneutraliteit gaat voor de bijl « Toon Lowette … « Nieuwsportal - 3 July 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements
%d bloggers like this: