//
Media

Belgacom en Telenet: maak de settopbox vrij, echt vrij

Belgacom-ceo Didier Bellens wil van de settopbox voor digitale televisie af, zo lijkt het wel als je diverse berichten leest. Maar we zijn er nog nietn. Het gaat in eerste instantie alleen over een akkoord dat nog moet worden gemaakt met Samsung. Bellens kan nochtans met één beslissing de markt van de settopboxen vrij en miljoenen klanten gelukkig maken. En Telenet zou kunnen volgen. Of zelf eerst beslissen.

Digitale tv is in België en feitelijk duopolie van Belgacom en Telenet, elk met een verschillende technologie, de ene het telefoonnet, de andere het kabelnet. Elk met zijn eigen settopbox, het ‘bakske’ dat het signaal omzet maar ook nog iets doet, namelijk het duopolie bestendigen.

Summary
Just for a moment, a press statement of the Belgacom CEO seemed to announce that the company would make its digital TV offering more free by loosening control over the crucial converter box. To no avail. Belgians just will have to wait longer to live in a civilised digital tv country.

De settopbox dient in essentie om de klant definitief aan de tv-leverancier te binden en om andere leveranciers buiten de markt te houden.

In beschaafde landen, zoals Frankrijk, neem je bij een provider een abonnement op digitale tv en koop je dan in een winkel een settopbox naar keuze. Dat systeem maakt dat je makkelijk een leverancier kan kiezen en dat er meer concurrentie in de markt is. Digitale tv is dan ook goedkoper voor de klant.

En bovendien: de klant kan dan meer met zijn settopbox. Die kan bijvoorbeeld programma’s opnemen en op dvd schrijven om te bewaren. Wat dat niet wat we vroeger ook met de videorecorder konden? En is dat niet een recht van de consument, een kopie van een programma voor eigen gebruik bewaren, zonder bijkomende kosten? Zowel Telenet als Belgacom verhinderen dat de facto. Niet een kwestie van auteursrechten of beveiliging tegen piraterij, maar van marktbescherming. Gesloten ‘bakske’ = afhankelijke klant.

Bellens kondigt schijnbaar iets groots aan. Maar dat is schijnbaar, want het gaat er alleen om dat Belgacom met tv-maker Samsung zou kijken om het signaal direct in de modernste (en duurste) tv’s van Samsung in te brengen. Waarvoor zou dat via een akkoord moeten, trouwens? Kan de Samsung het signaal verwerken? Indien ja, klant content. Of gaat Belgacom er dan toch nog iets tussen bouwen?. Indien nee, geen persbericht nodig. Maar Bellens weet dat hij dat zo moet aankondigen omdat hij controle over de abonnementscontracten wil kunnen houden.

Wat we nodig hebben, is echt vrijgemaakte digitale tv. En dan kan alleen als Belgacom en Telenet de controle op de settopboxen loslaten. Kunnen we ze niet uitdagen, met zijn allen? En het duopolie doorbreken?

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

2 thoughts on “Belgacom en Telenet: maak de settopbox vrij, echt vrij

 1. Je stelt me een beetje teleur , Toon. Ik vind je artikel nogal pamflettair. Als ex-Telenetter werk ik ondertussen voor upc cablecom, het Zwitserse zustbedrijf. Wij hebben hier sinds kort 55 zenders niet geencrypteerd op de kable zitten. Dat kan o.a. Vanwege de zeer liberale regelgeving rond auteursrechten etc. Waardoor we niet financieel gestraft worden door dit te doen. Je kan immers op deze manier niet het aantal digitale klanten meer tellen. Alle betalingen aan zenders en beheersvennootschappen zijn dus gebaseerd op de volledige (analoge) klantenbasis. “Vrije” digitale tv behoeft dus hulp van de regelgever.

  Verder is het zo dat de “bakskes” tweestrijd tussen Belgacom en Telenet voor een zeer ontwikkeld televisie landschap hebben gezorgd. De gemiddelde Belg staat wereldwijd in het koppeleton wat televisie beleving en functionaliteit betreft, dat wordt wereldwijd erkend (behalve in Vlaanderen). Die bakskes brengen dus heel wat extra voor een grote massa.

  In de meeste landen met een zogezegde vrije hardware keuze gaat het overigens om satelliet of digitale terrestriele televisie met veel minder functionaliteiten en overigens ook niet de volledige vrijheid van opnemen etc. (Zeker niet als het over betaaltelevisie gaat).

  Maw ik kan er in komen dat je de twee grote jongens er van langs geeft, maar er mag enige nuance in het debat.

  Met vriendelijke groeten,

  Benny Salaets

  Posted by bennyblogt | 1 February 2013, 08:15
  • Dat de bakskes voor een zeer ontwikkeld televisielandschap zorgen en veel extra funcionaliteit leveren is zeker zo. Maar dat is nog altijd geen reden om alles gesloten te laten. Het zal dan wel moeilijk zijn om klanten die voor andere hardware kiezen dezelfde functionaliteit aan te bieden, maar zelfs dat zou kunnen als men dit echt wil.

   mvg

   Frank

   Posted by Frank | 11 May 2013, 13:27

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Advertisements
%d bloggers like this: