//
Media, Toptaken

Een website is geen gebouw. Een website is een tuin.

Een gebouw is een project. Er is een idee voor nodig, een architect, een bouwer, een oplevering, een tijdlijn, een begin, een einde. Een website is geen project, is geen huis. Een website heeft geen einde, geen oplevering. Een website is een tuin.

Uiteraard heb je ook een idee nodig voor een tuin. En er is vaak een begin, al is het maar het weghalen van de rommel van de vorige eigenaar. En soms heb je ook een architect die een grondplan tekent. En soms heb je ook een deadline, want misschien wil je de tuin mooi hebben voor het feestje met familie, vrienden of buren.

Summary
A website isn’t a building. A website is a garden. Buildings are projects, with architects, plans, builders, a deadline. Gardens need constant attention, weeding and pruning, and observing and testing what works and what doesn’t.

Maar daar houdt de vergelijking ongeveer op. Een tuin is altijd een work in progress. Op zoek naar nog meer overeenkomsten? Deze bijvoorbeeld:

  • Je kan er geen ‘content’ aan blijven toevoegen. Te veel planten, en je vindt er je weg niet meer in.
  • Je moet wieden. Kruid en onkruid verwijderen als dat in de weg staat van wat je wil laten groot worden.
  • En snoeien! Oud materiaal wegsnijden om plaats te maken voor nieuwe groei. En soms ziet wat je wegsnoeit er nog best mooi uit. Snoeien om te bloeien, weet elke tuinier.
  • Je hebt best een idee van wat de tuin moet doen voor zijn eigenaar en zijn bezoekers: schaduw geven, open ruimte of besloten plekjes, decoratief (bloemen en planten) of renderend (groenten en fruit) of beide, zit-, lig- en eetruimte, of andere.
  • Je bouwt aandachtspunten op – blikvangers waarvan je wilt dat ze de bezoekers (en jezelf) aantrekken zodat ze de tuin verder willen ontdekken. En ook die blikvangers kunnen met verloop van tijd veranderen.
  • En je test – je blijft constant testen. Staat deze plant liever hier of daar, waarom groeit die plant beter dan die andere, zal een andere variëteit niet meer vrucht of bloem voortbrengen – proberen en altijd maar blijven proberen.
  • En je werkt op basis van waarnemingen. Een beetje dagboek kan geen kwaad, om bij te houden wat werkt en wat niet, wat in welke periode van het jaar best wordt gedaan. Waarnemingen, feiten, geen opinies.

Een gebouw is een project, een begin, een einde. En soms bouw je bij of verbouw je. En dat zijn ook weer projecten. Veel ict-projecten zijn als gebouwen. Begin, einde, en als het niet meer voldoet: nieuw project.

Websites werken zo niet. Websites kan je niet maken voor vijf jaar, ook niet voor drie. Websites verbeter je niet door ze om de zoveel tijd te vervangen door een nieuw project.

Een website leeft.

Constante aandacht en zorg. Waarnemen en uitproberen.

Een website is een tuin.

Zoals die van Greta:

tuinBloemen1

tuinGroenten

Advertisements

About Toon Lowette

Customer is not king on the internet, he is dictator. Online services are successful if they allow the customer to do what he came for efficiently and without confusion. Toon Lowette is online publishing consultant in the Customer Carewords network of Gerry McGovern. Task management is the central issue. We teach websites to manage the task, not the content, not the technology. We teach websites to become relentlessly customer centric.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Geef uw e-mailadres om deze blog te volgen en e-mail te krijgen als nieuwe artikels worden gepubliceerd.

Toon on Twitter

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

Advertisements
%d bloggers like this: