Dit moet je weten als je je vingerafdruk moet afgeven voor de eID

Dit moet je zeker weten wanneer het jouw beurt is om je vingerafdrukken te geven voor de nieuwe identiteitskaart.

Vingerafdrukken mogen op de identiteitskaart geplaatst worden. De regering heeft gelijk, vindt het Grondwettelijk Hof. Moeten we het verzet dan maar opgeven en de overheden laten begaan?

Niet helemaal. Op 14 januari 2021 heeft het Grondwettelijk Hof wel het bezwaar verworpen van enkele mensenrechtenorganisaties en burgers (waaronder ikzelf) tegen de wet van de vorige regering waarbij iedere burger verplicht zijn vingerafdrukken moet afstaan voor het elektronisch gedeelte van de identiteitskaart.

Maar het Grondwettelijk Hof veegde onze bezwaren niet allemaal van tafel en heeft de overheid een aantal werkpuntjes en aandachtspuntjes bezorgd. Drie interessante ingrepen van het Hof in problemen die wij [1] als eisende partij opwierpen.

Dit moet je zeker weten wanneer het jouw beurt is: het gaat om twee (2) vingerafdrukken, en wel de wijsvingers. Het Koninklijk Besluit is daarover duidelijk, ook over wat er moet gebeuren als die vingerafdrukken niet goed genoeg zijn of niet beschikbaar.

Laat het geen populair misverstand worden.
Alléén de wijsvingers.

Dit dreigt een populair misverstand te worden, omdat artikels hierover vaak worden geïllustreerd met een foto zoals deze hieronder – die ook en zelfs in De Juristenkrant verscheen.

Vergeet deze foto. Veel gebruikt maar foute illustratie in deze context. Voor de identiteitskaart mogen alleen de wijsvingers ingescand worden.

Mochten ze je in het gemeentehuis bij de aanvraag of de vernieuwing van de identiteitskaart vragen al je vingers in te scannen, dan mag je dat weigeren.

Kan je weigeren vingerafdrukken af te staan? Niet echt. Je kan een paar dingen overwegen.

Dit is het eerste artikel in een reeks van vijf.
1 - 2 - 3 - 4 - 5


[1] Wij, dat wil zeggen: een groepje van vier burgers, waaronder ikzelf, getrokken door Matthias Dobbelaere-Welvaert, privacyjurist, docent, auteur en een van de bezielers van Ministry of Privacy. De zaak voor het Grondwettelijk Hof werd voorbereid en gepleit door Mr. Geert Lenssens. Voor deze actie werd met crowdfunding via stopvingerafdruk.be meer dan 26.000 euro verzameld.

Author: Toon Lowette

Toon Lowette started working in online publishing in 1982 as researcher, publisher and consultant, after six years as economics jourmalist. In July 2018, he retired and moved from Belgium to Spain, (among other things) important interest areas are privacy, protection of personal data, the right to oblivion, and democracy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.