Vingerafdrukken mogen op de identiteitskaart geplaatst worden. De regering heeft gelijk, vindt het Grondwettelijk Hof. Moeten we het verzet dan maar opgeven en de overheden laten begaan?
Niet helemaal. Op 14 januari 2021 heeft het Grondwettelijk Hof wel het bezwaar verworpen van enkele mensenrechtenorganisaties en burgers (waaronder ikzelf) tegen de wet van de vorige regering waarbij iedere burger verplicht zijn vingerafdrukken moet afstaan voor het elektronisch gedeelte van de identiteitskaart.
Maar het Grondwettelijk Hof veegde onze bezwaren niet allemaal van tafel en heeft de overheid een aantal werkpuntjes en aandachtspuntjes bezorgd. Drie interessante ingrepen van het Hof in problemen die wij [1] als eisende partij opwierpen.
Dit moet je zeker weten wanneer het jouw beurt is: het gaat om twee (2) vingerafdrukken, en wel de wijsvingers. Het Koninklijk Besluit is daarover duidelijk, ook over wat er moet gebeuren als die vingerafdrukken niet goed genoeg zijn of niet beschikbaar.
Laat het geen populair misverstand worden.
Alléén de wijsvingers.
Dit dreigt een populair misverstand te worden, omdat artikels hierover vaak worden geïllustreerd met een foto zoals deze hieronder – die ook en zelfs in De Juristenkrant verscheen.

Mochten ze je in het gemeentehuis bij de aanvraag of de vernieuwing van de identiteitskaart vragen al je vingers in te scannen, dan mag je dat weigeren.
Kan je weigeren vingerafdrukken af te staan? Niet echt. Je kan een paar dingen overwegen.
Dit is het eerste artikel in een reeks van vijf. 1 - 2 - 3 - 4 - 5
[1] Wij, dat wil zeggen: een groepje van vier burgers, waaronder ikzelf, getrokken door Matthias Dobbelaere-Welvaert, privacyjurist, docent, auteur en een van de bezielers van Ministry of Privacy. De zaak voor het Grondwettelijk Hof werd voorbereid en gepleit door Mr. Geert Lenssens. Voor deze actie werd met crowdfunding via stopvingerafdruk.be meer dan 26.000 euro verzameld.