Corona-app niet, horeca-QR wel?

Benieuwd of de tracing-app voor de horeca in Casilla-La Mancha evenveel weerstand kent als de Radar Covid app.

Benieuwd of dit in België ook zou werken. De Spaanse provincie Castilla-La Mancha heropent vandaag 12 februari 2021 de horeca onder voorwaarde: bezoekers moeten de nieuwe QR-code van het etablissement inscannen. Privacy lijkt ineens geen punt meer.

De privacyveilige corona-app Radar Covid wordt nauwelijks gebruikt. Slechts 2 procent van de besmettingsgevallen zijn via de app gemeld, evenveel als op één doordeweekse dag van de afgelopen vijf dramatische maanden. “Privacy, meneer, ze volgen ons overal, nee, bedankt.” Bondige samenvatting van de afwijzing.

Om een bar of restaurant binnen te gaan gelden blijkbaar andere normen. Dan kunnen apps ‘Aziatische stijl’ wel?

In Castilla-La Mancha, provincie ten zuidoosten van Madrid (2,5 keer zo groot als België, twee miljoen inwoners) hebben horeca-uitbaters die open willen, een app moeten downloaden waarmee ze bij de regionale overheid een QR-code hebben aangemaakt die ze aan de ingang moeten afficheren. Wie naar een etablissement wil, moet bij diezelfde overheid een app downloaden en de QR-code van de bar of het restaurant scannen bij het binnengaan.

De bedoeling is duidelijk: traceren wie waar was in gezelschap van wie als er een besmetting is vastgesteld.

Het middel is ingrijpend: de app geeft aan de overheid plaats, etablissement, uur van aankomst en de volgende persoonsgegevens: voornaam, familienamen, nationaal nummer en telefoonnummer. Die worden niet aan het etablissement doorgegeven, wel aan de gezondheidsautoriteiten van de regionale overheid. Al eerder, afgelopen zomer, had Castilla-La Mancha iets dergelijks ingevoerd voor wie later dan het sluitingsuur van 1 uur ‘s nachts toch wilde uitgaan. Toen waren het de horeca- en uitgaanszaken die de gegevens verzamelden.

Benieuwd of een app Aziatische stijl wel veilig genoeg geacht wordt om die cortado, copa de tinto of menú del día te gaan bestellen.

Hoe lang de gegevens worden bijgehouden, wie er toegang toe heeft, waarvoor ze nog kunnen worden gebruikt, ligt in de handen van de regionale gezondheidsautoriteiten. Het is niet duidelijk of wie geen smartphone heeft, toegelaten mag worden.

Het vreemde is dat er nu geen stemmen van afwijzing klinken. De Radar Covid app werkt volgens dezelfde principes als de Belgische, Duitse en vele andere in Europa en wordt ook door privacy-acitivisten geroemd. Er worden géén persoonsgegevens doorgegeven. Alleen wie besmet is en naar de dokter gaat, wordt bekend bij de gezondheidsdienst. Radar Covid helpt de gezondheidsdienst.

Benieuwd of een app zoals waarmee ze in China of Singapore het gedrag van mensen traceren en surveilleren, dan wel privacyveilig genoeg geacht wordt om die cortado, copa de tinto of menú del día te gaan bestellen.

Zou het?

Bericht in El País

Author: Toon Lowette

Toon Lowette started working in online publishing in 1982 as researcher, publisher and consultant, after six years as economics jourmalist. In July 2018, he retired and moved from Belgium to Spain, (among other things) important interest areas are privacy, protection of personal data, the right to oblivion, and democracy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.